Search Menu

Ο διαλογισμός κυριολεκτικά «επισκευάζει» το DNA σας από νόσο & κατάθλιψη

Διάσημος ψυχολόγος: «Οι 3 λόγοι που τα σημερινά αγόρια δεν γίνονται άντρες»

Πανσέληνος της 28ης Μαρτίου στον Ζυγό

Dark Light
Είναι γνωστό ότι δραστηριότητες εξισορρόπησης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός προσφέρονται για την ικανότητά τους να προάγουν την αίσθηση της ευημερίας και να μειώνουν το άγχος, αλλά προσφέρουν μόνο αυτό;

Ενώ αυτές οι ασκήσεις είναι γνωστές ως σπουδαίοι τρόποι χαλάρωσης, νέα έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη τους εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την εφήμερη ανακούφιση μυαλού και σώματος. Στην πραγματικότητα, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να επιφέρουν φυσικές αλλαγές στο μοριακό επίπεδο.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου του Coventry και του Πανεπιστημίου Radboud έδειξε ότι μπορούν να μετατρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις στο DNA σας που προκαλούν ασθένειες και κατάθλιψη.

Η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Ivana Buric, από το Εργαστήριο Brain, Belief and Behaviour Lab στο Κέντρο Ψυχολογίας, Συμπεριφοράς και Επιτεύξεως του Πανεπιστημίου του Coventry σχολίασε: «Αυτές οι δραστηριότητες αφήνουν αυτό που ονομάζουμε μοριακή υπογραφή στα κύτταρά μας, το οποίο αντιστρέφει την επίδραση του άγχους που θα είχε στο σώμα μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας. Με απλά λόγια, οι ΜΒΙ [παρεμβάσεις μυαλού-σώματος] αναγκάζουν τον εγκέφαλο να κατευθύνει τις διεργασίες DNA μας σε ένα μονοπάτι που βελτιώνει την ευημερία μας».

Η Buric σημείωσε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι αποκομίζουν ήδη τα οφέλη των ασκήσεων όπως η γιόγκα και το Τάι Τσι, χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο πραγματικά επωφελείς είναι αυτές οι δραστηριότητες για το σώμα τους. Η Buric δηλώνει ότι, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί πλήρως το περιεχόμενο της παρέμβασης του νου και του σώματος, πιστεύει ότι η έρευνά τους αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για τις μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Frontiers in Immunology, η μελέτη τους αναλύει έρευνα διάρκειας πάνω από μία δεκαετία, σχετικά με το πώς οι στρατηγικές παρέμβασης του νου και του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του DNA. Η γενετική έκφραση αποτέλεσε το επίκεντρο της έρευνας της ομάδας, επειδή ο τρόπος ενεργοποίησης των γονιδίων για την παραγωγή πρωτεϊνών μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το σύστημα. Η βιολογική σύνθεση του εγκεφάλου, του σώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι γενετικές πρωτεΐνες.

Συνολικά, η ομάδα εξέτασε 18 μελέτες με συνολικά 846 συμμετέχοντες. Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι, όταν εξετάζονταν στο σύνολό τους, τα 11 χρόνια των δεδομένων “αποκαλύπτουν ένα μοτίβο στις μοριακές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα ως αποτέλεσμα της MBIS [παρεμβάσεις μυαλού-σώματος] και πώς αυτές οι αλλαγές ωφελούν τη διανοητική και σωματική υγεία”.

Είναι γνωστό ότι όταν ένα άτομο υφίσταται μια αγχωτική εκδήλωση, το σώμα του πηγαίνει σε αυτή που είναι συχνά γνωστή ως “flight or fight” απάντηση. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί επίσης την παραγωγή ενός μορίου που ρυθμίζει την γονιδιακή έκφραση, γνωστή ως πυρηνικός παράγοντας κάπα Β, ή NF-kB.

“Το NF-kB μεταφράζει το στρες ενεργοποιώντας γονίδια για να παράγουν πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, τα οποία προκαλούν φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο”, εξηγεί η Science Daily. Αν και αυτή η αντίδραση είναι χρήσιμη προσωρινά, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως *ο καρκίνος και διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Μπορεί ακόμη και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα και διαλογισμό, επιδεικνύουν μείωση της παραγωγής του NF-kB και των σχετικών κυτοκινών. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί σε μείωση και αναστροφή της προ-φλεγμονώδους γονιδιακής έκφρασης. Τελικά, αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών.

Παλαιότερες έρευνες σχετικά με το διαλογισμό και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες έδειξαν επίσης ότι αυτές οι ασκήσεις μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα. Για παράδειγμα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τον εγκέφαλό σας νεανικό και κατά μέσο όρο να μειώσει την ηλικία του εγκεφάλου κατά περισσότερο από επτά χρόνια. Mια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η γιόγκα μπορεί να προκαλέσει θετικές αλλαγές στη μεταβολική λειτουργία.

πηγή: Διαλογισμός
Related Posts
_____________________________________________________________________________ ANTIMEDIA GROUP: Ενσυναίσθηση - Η Γάτα © 2022 - All Right Reserved
Total
35
Share